Verslag Poelberg

Zondag 29 maart 2015: heroische zondagrit DE POELBERG: DE AFWEZIGEN HADDEN GELIJK…

‘….en zondag regent het dan de hele dag, gepaard met hevige rukwinden’.

Groot was mijn verbazing toen ik zondagmorgen bij het opstaan vaststelde dat hemel en wegdek droog waren. Ze zullen wel weer overdreven hebben zoals die andere keren de voorbije winter dat ik hun weerpraatjes als excuus gebruikte om niet buiten te moeten komen, en het achteraf dan toch heel goed meeviel.

Ik was ook verbaasd door het geringe aantal deelnemers dat klaar stond, vooral de B ploeg had bijna massaal forfait gegeven. Dus geloofden die toch de Frank? Omdat quasi iedereen startte met een regenvest besloot ik dat ook maar te doen, je weet maar nooit…

De hoop op een leuk tochtje zoals vorig jaar, toen de beer van Ronse mij geweldig verraste door 60 km koppositie zonder verpinken te doorstaan, was snel verzwonden, toen ik naast mij een dorpsgenoot zag opduiken. Plaatselijke ooggetuigen, nochtans flink uit de kluiten gewassen kerels, hadden mij toevertrouwd dat zijn brommer deze winter nog met enkele pk’s opgedreven was en dat mietjes weinig fietsplezier beleefden in zijn gezelschap.

Toen ik na enkele meters al heel sterk voelde hoe bepaalde natuurelementen vandaag te keer gingen dacht ik aan zijn historische uitspraak dat je ‘tegen de wind even snel moest rijden als met de wind’. Een glimlach kreeg ik dit keer allerminst bij die gedachte, zeker niet toen ik, ondanks alle goede wil, er niet in slaagde het getal 25 op mijn schermpje te doen verschijnen.

De regel dat het bij felle wind zelden regent werd ook al heel snel naar de fabeltjeskrant verwezen. ‘ah was ik maar bij moeder thuis gebleven’. Na een kilometer of 10 ongezond te hebben afgezien, vond ik dat het tijd was om een echte Flandrien tegen  wind en regen te laten beuken, onze zedenmeester pruttelde gelukkig niet tegen en gaf mij weer wat lucht om verbaal verder te ‘parcoureren’.

Toen de Poelberg in zicht kwam, hield het op met stilletjes regenen en besefte ik dat dit een SA-tochtje voor de annalen aan het worden was. Ondanks alles gelukkig zonder lekke banden of valpartijen. Carlos vertelde mij achteraf dat Thomas, één van de vele nieuwe gezichten in ons peloton die paraat waren voor de Poelberg, waarvoor dank, door een windstoot bijna in de prikkeldraad was terecht gekomen….Dacht aan een korreltje zout tot ik onder 2 dekens en met 2 kersepitkussens zag wat er die namiddag gebeurde in Gent-Wevelgem… ongelovige Thomas.

Toen het lijden eindelijk voorbij was en ik dacht aan wat opwarming met een Bidon, kwam een Zweeds wielertoerist die nog een extra training met het oog op de RVV tot Latem gepland had, mij melden dat er niemand van SA in de Lork aanwezig was. Omdat dit nog nooit gebeurd was en Carlos dit ook niet geloofde, gingen we toch een kijkje nemen. Zo kon Daniel vanop de eerste rij vernemen hoe straf het er aan toe gegaan was, en het deed hem deugd dat hij als afwezige zijn gelijk kreeg…

Technische gegevens van de rit: afstand 58,2 km  gemiddelde snelheid 26,3 km  198 hoogtemeters

Il dottoré