Camino Rit 10

Hier in Estella (verder met Leuven niets te maken) komen verschillende pelgrimroutes uit gans Europa tesamen. Het is dan ook normaal dat je hier altijd wel een medepelgrim tegen het lijf loopt. We zagen er verschillende te voet en zelfs per fiets (je moet wel gek zijn!) de lange weg naar Santiago inslaan.

Het zonnige weer nodigde opnieuw uit tot een vlot tempo en alras kwamen we terecht in één van de bekendste wijnstreken van Spanje : de Rioja. Zo ver het oog reikte werden onze medebroeders verleid tot allerlei gedachten over drankmisbruik. Maar de beloften die ze deden van kuisheid en soberheid deden hen aan deze duivelse verlokkingen weerstand bieden. 

In Meano wachtte de eerste stop waar de vermoeide leden konden rusten en waar we konden genieten van een frisse sportdrank. De meereizende docteurs keken zich hier de ogen uit op de wachtzaal van de lokale collega: gewoon buiten op een stoel. De patiënten zaten geduldig te wachten totdat hun dokter zijn roes van de dag tevoren had uitgeslapen en aan zijn dagtaak kon beginnen... Sommigen dachten al luidop naar hier uit te wijken!

Rijdend door de eindeloze wijngaarden van de Heer loofden en dankten de pelgrims de H. Jacobus dat hij hen reeds tot hier had begeleid. Broeder Gerrit, een bekende wijnboer uit Lovendegem, werd zo bedwelmd dat hij later op de dag een kater tegenkwam...

In Haro werden we eens te meer vergast op een voortreffelijk middagmaal. Hier hadden we gedacht ons hongerig publiek op het thuisfront te kunnen voorzien van nieuwe beelden maar WiFi liet ons in de steek.

Versterkt zetten we onze boetetocht verder richting Briviesca waar we in de vooravond veilig en wel terechtkwamen in de liefdevolle armen van Isabel van Hotel Isabel! We werden er ontvangen als prinsen, want moeder Isabel haar zoon was ooit één van de grootste beloften geweest bij de liefhebbers. Vol trots toonde ze ons de trofeekast van haar zoon en een foto van hem tesamen met de legendarische Marco Pantani.

In de loop van deze dag hadden Broeder Bart en Broeder Dirk de fakkel als parcoureurs overgenomen van Patrick, Kris, en Patrice. We volgden hen dan ook gedwee naar het restaurant dat ze voor ons hadden uitverkoren. Blijkbaar hadden ze de patron van de zaak op voorhand verwittigd om ons een beetje af te zonderen van de rest van het cliënteel, kwestie van de heilige sfeer niet te storen... De riojawijn die we hier gewoon als tafelwijn te drinken kregen inspireerde onze wijnboer uit Lovendegem tot lyrische beschouwingen over het leven van een pelgrim. Toen hij bedwelmd uit het beeld verdween werd zijn taak overgenomen door de (ooit legendarische) klimmer uit Lotenhulle die zijn publiek vergastte op enkele anecdotes uit het rijke leven van een plattelandsdokter... Wij overwegen misschien (op vraag van onze kijkers) zijn parabel van “de put” uit te brengen op cd!

Kortom deze avond (zeg maar nacht) in Briviesca kon niet meer stuk en na een kort gebed trokken de pelgrims zich terug in hun slaapvertrekken.

Morgen wachten hen alweer nieuwe beproevingen...

Filmpke

  • ma 3 september 2007Datum
  • 156 kmAfstand
  • 0Deelnemers
  • Patrick, Kris en PatriceBaankapitein

Kaart Download gpx

Hoogte- en snelheidsprofiel